Bildet viser mennesker som øver på krisehåndtering
AFFs kriseøvelse for 2022 avholdes i Samvirkesenteret på Samfunnssikkerhetens hus.
Bilde: Matilde K. Ueland

Cruisehavari i Samvirkesenteret

- Med polariseringen og spenningen vi ser i verden nå er det å være trent i krisehåndtering en viktigere lederkompetanse enn noen gang, sier programleder Kristine Kjellsen.

Det fiktive cruiseskipet MS HOPE har meldt om eksplosjoner om bord, og vil om kort tid gå på grunn på Nordnes i Bergen. Rundt 2500 passasjerer og ansatte er om bord og situasjonen er kritisk.

Benytter anledningen til å øve

Deltakerne får gjennom AFFs lederutviklingsløp DRIV delta i en krisesimulering i Samvirkesenteret på Samfunnssikkerhetens hus, Bergen kommune. Drøyt 20 deltakere, organisert som det fiktive rederiets krisestab, er samlet for å håndtere hendelsen. Rundt deltakerne står AFFs spillstab og guider deltakerne trygt i havn. Samtidig øver Samvirkesenteret i bakkant på det samme scenarioet.

– Vi spiller det samme scenarioet parallelt med AFF, men vi fokuserer på kommunens rolle i hendelsen, og hvordan vi som beredskapskoordinatorer ville ha agert og samarbeidet. Den initiale organiseringen vår her legger grunnlaget for hele oppdragsløsningen til kommunen, sier Mathias Vik Vestly, vakthavende beredskapskoordinator ved Samfunnssikkerhetens hus.

Øvelsen drar seg til når skipet grunnstøter. Heldigvis er det få skadde i øvelsen og begrenset med utslipp til miljøet. Likevel er det mye å håndtere for deltakerne. Rederiet skal varsle pårørende, media, andre skip i rederiet og koordinere med offentlige myndigheter.

Godt samvirke er viktig

En av de offentlige myndighetene, er Bergen kommune.

– Bergen kommune sitter på mange ressurser og har gode planer for kriser og ulykker. Det er viktig å skille mellom nødetatene, som håndterer hendelsen på skadestedet, og kommunen som overtar de evakuerte fra nødetatene. Nettopp derfor er godt samvirke viktig, sier Vestly.

Tre timer senere er øvelsen over. Deltakerne er slitne, men fornøyde. I følge AFF gav øvelsen mersmak.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Samvirkesenteret både i planlegging og gjennomføring av krisesimuleringen i Samvirkesenteret. Det å kunne gjennomføre en øvelse her, gir en ramme for simuleringen som er helt unik og reell. Det blir læring som sitter i koppen. Vi får også vist frem en viktig samfunnsressurs for deltakerne våre, som de både kan ha bruk for og bidra til senere.

– Vi har absolutt planer om å samarbeide med Samvirkesenteret igjen ved senere anledninger. Med polariseringen og spenningen vi ser i verden nå er det å være trent i krisehåndtering en viktigere lederkompetanse enn noen gang, sier programleder for Driv hos AFF, Kristine Brådland Kjellsen.

Først publisert 12.10.2022