Bildet viser beredskapsaktørene samlet i samvirkesenteret
Beredskapsaktørene er samlet i Samvirkesenteret under verdenscup i triatlon 28. august 2022.
Bilde: Roar Svåsand

Jobbet sammen for et trygt triatlon-mesterskap

Bergen viste seg fra sin beste side under verdenscupen i triatlon søndag. I samvirkesenteret satt beredskapsaktørene sammen for å sikre felles situasjonsbilde og felles hendelseshåndtering.

Liaisoner fra politiet, helse, Bergen havn, Bymiljøetaten og arrangør satt sammen i Samfunnssikkerhetens hus (SSH) under søndagens arrangement. Gruppen har ingen beslutningsmyndighet, men deler løpende informasjon seg imellom, bygger felles situasjonsbilde og rapporterer i linjen til egen myndighet slik at hendelser kan løses raskt og ikke får utvikle seg i feil retning.

Løpende håndtering

Det er hektisk aktivitet gjennom dagen i Samvirkesenteret.
Helse melder om at det har vært et velt i svingen ved Sjøfartsmonumentet, helse er på vei. Bergen havn melder om ventet cruiseskipsanløp. Noen har prøvd å komme seg gjennom sperringene, det er behov for ekstra vakthold der. Arrangøren melder videre til sine lag av frivillige. Flere fall ved sjøfartsmonumentet gjør at arrangøren vil at Bymiljøetaten skal legge ny asfalt for å hindre flere fall. Det ordnes umiddelbart. I tillegg innfører arrangøren gule flagg for å vise utøverne at de må senke farten. På den måten håndteres de ulike hendelsene løpende.
Hver time ringer klokken. og samvirkeleder Svein Erik Malkenes fra SSH får alles oppmerksomhet. Det er statusmøte. De ulike aktørene melder inn det som er status slik at alle har det samme situasjonsbildet.

-Løser utfordringer på en enklere måte

Ola Akselberg er liaison fra politiet. Han har ved flere anledninger vært med i samvirkesenteret og ser verdien av at beredskapsaktørene sitter sammen.
– Vi får løst utfordringer på enn enklere måte enn om vi sitter hver for oss. Jeg ser nytten av at vi sitter sammen rundt bordet og sammen har vi tilgang til mange flere ressurser, sier Akselberg.

Også Kurt Høgheim fra Helse Bergen og AMK-sentralen , ser verdien i at aktørene sitter sammen.
Om det er en port vi trenger å få åpnet, eller om det står en bil feilparkert som er veien for utrykning så har vi tilgang på ressursene som kan ordne det med en gang, sier han.

Proaktiv stabsmetodikk

Samfunnssikkerhetens hus gjennomgår metoden proaktiv stabsmetodikk. Det handler om å være i forkant av det som skjer slik at man tidligst mulig identifiserer tiltak som kan styre utviklingen i ønsket retning.
– Heldigvis har arrangementet gått rolig for seg, uten de store alvorlige hendelsene. Samvirkesenteret har som hovedmål å legge til rette for best mulig samvirke ved hendelser. Å være tett på arrangøren og de ulike samvirkeaktørene i et så stort og komplekst byarrangement, er god utnyttelse av felles ressurser, reduserer muligheten for dårlige beslutninger og bidrar til et tryggere arrangement for publikum og deltakere. Vi setter veldig stor pris på at aktørene ser verdien av å sitte sammen her i Samfunnssikkerhetens hus, og er glad for at vi kan tilby slike fasiliteter, sier samvirkeleder Svein Erik Malkenes fra Samfunnssikkerhetens hus

Artikkelen ble først publisert 29.08.2022