Bilde av beredskapsaktørene i Samvirkesenteret
Beredskapsaktørene samlet i Samvirkesenteret på nyttårsaften. Einar Ananiassen
Bilde: Einar Ananiassen

Nyttårsfeiring med samvirkeprinsippet i praksis

I Samfunnssikkerhetens hus var kommunen, nødetatene og frivillige organisasjoner samlet for å sikre en trygg start på det nye året.

Samvirkesenteret i Samfunnssikkerhetens hus (SSH) er alltid rigget for samvirke mellom beredskapsaktørene. I forbindelse med nyttårsfeiringen var senteret i gul beredskap, noe som medfører økt bemanning. Bergen kommune, innsatsledere fra politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten var samlet sammen med rundt tjue frivillige mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps. Først på agendaen stod kveldens situasjonsoppdatering, ledet av Mathias Vik Vestly, beredskapskoordinator i Bergen kommune. Deretter gikk aktørene gjennom sine forberedelser og hvilke utfordringer de ulike etatene så for seg. Dette sikrer at alle etatene sitter på samme situasjonsbilde før en eventuell hendelse oppstår.

Avlaster nødetatene
 

Frivillige organisasjoner som Røde Kors er uvurderlige ressurser og svært viktige beredskapsaktører. Røde Kors avlastet nødetatene under nyttårsfeiringen, slik at blålysressursene kunne prioritere de mest kritiske hendelsene. Samlingen i Samvirkesenteret sikret effektiv kommunikasjon og samarbeid mellom nødetatene, frivillige og kommunens ressurser. 

-Det er veldig nyttig å ha kommandoplass (KO) på SSH, jeg ser alltid fram til å ha KO i Samvirkesenteret og jobbe der, sier Sigurd Gravning, operativ leder i Bergen Røde Kors Hjelpekorps. Ved å sitte sammen med de andre aktørene i et sånt oppdrag, får man et mye betre samarbeid, samtidig som avgjørelser blir tatt raskere og på et mye bedre grunnlag enn om vi skulle sittet for oss selv. 

Strategisk plasserte patruljer 
 

Rundt kvart på tolv er mannskapene sendt ut på folkerike steder i sentrum, og det tar ikke mange minuttene før oppdragene kommer. Meldinger om fallskader, overtråkk og overstadig berusede personer kommer inn, og oppdragene løses av Røde Kors sine mannskaper på stedet. Pasientene tilsees, bandasjeres og sendes enten hjem eller til legevakten i drosje. Noen oppdrag videresendes til AMK eller politiet. 

Litt før klokken to fryser det til på bakken. Festkledde bergensere i pent fottøy sklir over en lav sko, og KO i Samvirkesenteret får inn mange meldinger om fallskader fra patruljene på Torgallmenningen.  

-Det er så glatt at patruljene sliter med å holde seg på beina, sier Gravning. 

Beredskapskoordinator kontakter umiddelbart bymiljøetaten for å få en bil ut for å strø. Kort tid etter er bilen på plass og problemet løst.  

-Dette er samvirke i praksis, sier Mathias Vik Vestly, vakthavende beredskapskoordinator for Bergen kommune. Det er kort vei fra et problem oppdages, til det løses. Når man sitter og jobber sammen, avdekker man problemer man selv kanskje ikke kan gjøre så mye med, men som enkelt kan løses av de andre aktørene. I tillegg er det gøy å lærerikt å jobbe med andre i stedet for å sitte hver for seg.

Verdifull erfaring
 

Rundt klokken fem på morgenen begynner det å roe seg. De fleste har funnet veien hjem, og i Samvirkesenteret rigges det ned. 

-Alt i alt en travel, men innholdsrik kveld og natt, oppsummerer Vestly. Vi lærer noe hver gang vi gjennomfører samvirke på denne måten. Vår filosofi er at dersom man bruker de små hendelsene til å øve, er man mye bedre forberedt den gangen det skjer noe stort.